Zmrzlinové dorty

Zmrzlina může mít mnoho chutí a také podob. Prodává se točená i kopečková nebo v různých obalech, zmrzlina jsou v podstatě i oblíbené nanuky. Další možností, jak si zmzlinu vychutnat, jsou zmzlinové dorty...

Zmrzlinové dorty mohou mít různé chutě, barvy i tvary. Příkladem dortu ze zmrzliny, který se vyrábí již mnoho let, je populární polárkový dort - jeho kvalita se ale v posledních letech značně změnila. Kvalitní zmrzlinové dorty se připravují ze smetanové zmrzliny a k ní se pak přidávají další ingredience, nejčastěji různé druhy ovoce a čokoláda.

Ovoce na zmrzlinový dort

Základem chutného zmrzlinového dortu je kvalitní zmrzlina, další ingredience se přidávají podle typu dortu, nebo i podle toho, jaké jsou právě k dispozici. Pokud se používá ovoce, jsou nejvhodnější jahody nebo banány, z lesního ovoce pak z lesního ovoce borůvky, ostružiny nebo lesní maliny. Čokoláda může být tmavá i světlá, hořká i mléčná, měla by ale vždy také odpovídat druhu použité zmrzliny. Fantazii při dochucování a zdobení zmrzlinových dortů ale žádné meze v podstatě nekladou.

Nejlepší recepty na zmrzlinové dorty

Příptava domácího dortu ze zmzliny není nijak zvlášť náročná na ingredience, schopnosti nebo čas. Základní zmrzlinový dort zvládne vyrobit skutečně každý.

  Obrázek

Pečený zmrzlinový dort

Ingredience

  • 2 druhy zmrzliny – od každé 800ml
  • 1 sklenice likéru
  • 4 bílky
  • 4 lžíce jemného cukru krystal
  • upečený dortový korpus z piškotového těsta

Postup

Do prázdné fdortové formy se rozetřou oba druhy zmzliny - ideální je jedna tmavá a druhá světlá. Na zmrzlinu se pak opatrně položí upečený dortový korpus a naplněná forma se vloží do mrazničky, kde se vše nechá důkladně zmrazit.

Zmražený dortový korpus se zmrzlinou se vyklopí a ozdobí. Na povrch se nanesou bílky našlehané s cukrem a dort se dá na 15 minut zpět do mrazničky.

Trouba se nechá rozpálit na 250 °C a v ní se pak dort peče, dokud bílky nemají zlatavou barvu.

Domácí zmrzlinový dort

Ingredience

  • 2 vejce
  • 300 gramů cukru moučky
  • 3 decilitry mléka
  • 4 zralé banány
  • 2 decilitry smetany na šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • nastrouhaná čokoláda

Postup

Banány se nakrájí na kolečka, vloží do hluboké misky, zalijí mlékem a rozmixují.

Dortová forma se ochladí studenou vodou nebo v chladničce a zevnitř se vysype nastruhanou čokoládou.

Vejce se rozklepnou a žloutky oddělí od bílků. Žloutky se utřou s polovinou cukru, z bílků ušlehá sníh a pak se do něj vmíchá druhá polovina moučkového cukru.

Smetana se smíchá se ztužovačem a vyšlehá do pevné šlehačky.

Do banánového mléka se postupně přimíchá žloutkový krém, sníh a šlehačka. Vše se důkladně promíchá a nechá 2 hodiny v mrazničce. Krém je potřeba občas při mrazení promíchat.

Když zmrzlina začíná tuhnout, vyndá se z mrazáku a nalije do připravené formy. Zmrzlinu je možné smíchat s různými druhy ovoce. Připravený zmrzlinový dort se pak nechá důkladně zmrazit.

Zmrzlinový dort s vanilkou a čokoládou

Ingredience

Korpus

  • 2 lžíce cukru moučky
  • 250gramů grahamových crackerů
  • 3,5 lžíce másla

První náplň

  • 2,5 decilitru smetany ke šlehání
  • 250 gramů čokolády na vaření

Druhá náplň

  • 2 balíčky vanilkového pudinku, 
  • 0,5 litru smetany ke šlehání
  • 0,5 litru smetany na vaření

Postup

Nejdřív se připraví korpus. V míse se smíchají rozdrobené crackery s cukrem a do směsi se vmíchá máslo. Těstem se potře dno a stěny dortové formy, ta se pak vloží do mrazničky.

Připrava čokoládové náplně je také jednoduché. Do mísy se naseká nebo nastrouhá čokoláda a v malém hrnci ohřívá šlehačka, dokud se v ní nezačnou tvořit malé bublinky. Teplá šlehačka se pak přilije do mísy s čokoládou a míchá, dokud náplň není dokonale hladká.

Z mrazničky se vyjme forma s těstem, nalije se do ní čokoládová náplň a vše se opět vloží zpět do mrazničky přibližně na 2 hodiny.

Na vanilkovou náplň se ve velké míse smíchá šlehačka a smetana na vaření a přídá se k nim pudinkový vanilkový prášek. Vše se rychle ušlehá tak, aby se na náplni tvořily špičky.

Forma se zmraženým těstem a čokoládovou náplní se opět vyjme z mrazničky a do formy se přidá náplň vanilková. Dort se nechá ještě alespoň dalších 6 hodin důkladně zamrazit.

Před servírováním je dobré zmrzlinový dort vyjmout z mrazničky a nechat půl hodiny v ledničce.

 

 

Jaký vhodný nápoj ke zmrzlinovému dortu

Pokud mluvíme o dětech, tak nesmíme zapomenout na to, že by děti měly hodně pít. Naštěstí, zmrzlina jako taková obsahuje značné množství vody, proto na tomto pravidlu není nutné trvat „do puntíku“. Pokud bychom nemluvili jen o dětech, jistě nám mnozí dáte za pravdu, že ke zmrzlinovému nebo jinému dortu si rádi dáme dobrou kávu. Někdo si dá tureckou, někdo espresso nebo lungo.