Vlastnosti a účinky zmrzliny na zdraví

Zmrzlina má v mnoha případech na lidské zdraví pozitivní účinky – ale pouze v případě, že je kvalitní a konzumuje se v přiměřeném množství.

Zmrzlina se už dávno nevyrábí ze smetany, mléka a ovoce. V mnoha případech jsou to zmražené směsi vody, cukru, tuku, sušeného mléka a různých aromatických a barvicích látek. Množství těchto tzv. éček je samozřejmě omezené a kontrolované, při běžné konzumaci by na lidský organismus žádné závažné účinky mít tedy zmrzlina neměla. 

Zmrzlina se doporučuje při různých zánětech ústní dutiny a hrdla, při potížích s polykáním a nechutenství. Pokud zmrzlina obsahuje smetanu nebo mléko, je i zdrojem vápníku a bílkovin, a taková kvalitní zmrzlina je tedy vhodná i pro děti.

Zmrzlina, která obsahuje syntetické aromatické a barvící látky může při konzumaci většího množství vyvolávat různé alergie.

Při nedodržení hygienických předpisů při výrobě může být zmrzlina zdrojem nákazy koliformní bakterií. Současné předpisy ale nařizují opravdu přísné podmínky hygieny, které musí výrobci bezpodmínečně zajistit a zaručit. Používají se uzavřené výrobní linky a takové procesy, které téměř vylučují styk surovin s lidmi.

Rozmražená a pak opět zmražená zmrzlina bude mít s největší pravděpodobností změněný vzhled, chuť, barvu i aroma, a nedá se u ní vyloučit ani možný výskyt různých zdraví škodlivých mikroorganismů. Skladovací teplota musí být - 18° Celsia a nižší. Pokud mají výrobky zdeformovaný původní tvar a na obalech je námraza, nekupujeme je a ani nekonzumujeme.