Sorbet vs. šerbet
Ovocné sorbety jsou v dnešní době celkem běžnou záležitostí, můžete je ochutnat v restauraci či cukrárně nebo si je dokonce odnést domů ze supermarketu. Setkali jste se už ale někdy s pojmem šerbet? Mnozí lidé si myslí, že sorbet a šerbet je jedno a to samé a že se jednoduše mohou použít oba názvy nebo že se jejich užití liší podle oblasti. To je ale velký omyl, jedná se o dva různé zmražené dezerty, které se od sebe odlišují složením, texturou i chutí. V dnešním článku se na ně podíváme zblízka a věnovat se budeme i dalším jim podobným sladkostem – zmrzlině a granitě.
Věděli jste, že sorbet si vychutnával už římský císař Nero? Údajně rozestavěl své poddané po celé délce silnice Via Appia až do hor, odkud si z ruky do ruky předávali kbelíky se sněhem. V císařově paláci pak byl sníh smíchán s vínem a medem a ledová pochoutka byla na světě. Dnes již naštěstí máme mrazáky a zmrzlinovače, takže si nemusíme podávat sníh z hor v kbelících. Lahodný sorbet nebo šerbet si můžeme snadno vyrobit doma, potřebujeme na to jen pár ingrediencí. Nejdříve se ale vraťme k tomu, jaký je mezi nimi rozdíl.
Čím se liší sorbet a šerbet
Sorbet se skládá ze dvou hlavních ingrediencí – z ovoce a cukru. Ovoce se rozmixuje a smíchá s cukrovým sirupem, mohou se přidat ještě nějaká dochucovadla, jako třeba koření nebo citronová šťáva. Tato směs se dá do zmrzlinovače a za pár hodin je dezert na světě. Sorbet se často podává mezi jednotlivými chody, protože je lehký a osvěžující. Kromě toho neobsahuje žádný nebo téměř žádný tuk a je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový. Stejné složení jako sorbet má i granita, liší se ale v postupu výroby. Granita se nezpracovává ve zmrzlinovači, nýbrž se nechá zmrznout v mrazáku a v průběhu se její povrch několikrát seškrábne, aby vznikly ledové vločky. V porovnání se sorbetem má tedy hrubší strukturu, ale je také dietní.
Naproti tomu šerbet obsahuje přidaný tuk, ale jen malé množství – do 2%. Do směsi na sorbet (tedy do směsi rozmixovaného ovoce, cukrového sirupu a dochucovadel) se přidá trocha mléka, smetany, podmáslí, vaječných bílků nebo želatiny. To dělá šerbet krémovější, než je sorbet, ale ne zas tolik krémový jako zmrzlina, ta totiž obsahuje minimálně 10%tuku. Šerbet i zmrzlinu necháváme zmrznout ve zmrzlinovači.
Sorbet a šerbet je dobré nechat před servírováním zhruba 5 minut stát při pokojové teplotě. Díky tomu se budou lépe nabírat.
Malinový šerbet
-
550 g mražených malin
-
125 ml vody
-
200 g cukru krystal
-
250 ml podmáslí
-
1 lžička vanilkového extraktu
Do kastrůlku dáme vodu a cukr a zahříváme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Vzniklý sirup můžeme nechat přejít varem, ale není to nutné. Maliny rozmixujeme dohladka, smícháme s cukrovým sirupem, přilijeme podmáslí a dochutíme vanilkovým extraktem. Směs promícháme a dáme do zmrzlinovače.
Limetkový sorbet
-
250 ml vody
-
200 ml limetkové šťávy (vybírejte raději dobře zralé limetky)
-
200 g cukru krystal
-
1 lžička limetkové kůry
Vodu, limetkovou šťávu a cukr přivedeme k varu, zhruba tři minuty vaříme a pak směs odstavíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Přidáme limetkovou kůru, promícháme a dáme do zmrzlinovače.
Lenka Ambrožová