Flambovaná zmrzlina a zmrzlina s alkoholem
Flambovaná vanilková zmrzlina s rumem nebo čokoládová zmrzlina s vaječným koňakem potěší vaše smysly, ochladí a zahřeje zároveň.
Flambovaná zmrzlina nebo zmrzlina s alkoholem jsou další zajímavé tipy, kdy zmrzlina ochladí a alkohol v ní příjemně zahřeje.
Jak na flambování zmrzliny?
Flambování zmrzliny není v zásadě nic složitého a správný postup najdete v naší kuchařské škole. Předpokladem úspěchu je připravit si předem kopečky zmrzliny a důkladně je zamrazit. Důležitý je také výběr alkoholu na flambování, nejčastěji se používá rum nebo vodka. Obsah alkoholu by měl být minimálně 50%.
Nejlepší recepty
Zde jsou vyzkoušené a ověřené recepty na flambovanou zmrzlinu a zmrzlinu s alkoholem.
Flambovaná zmrzlina s ovocným koktejlem
Ingredience
- 2 cl grenadiny
- 2 cl citrónové šťávy
- 5 cl pomerančové šťávy
- 5 cl bílého rumu
- banán
- hroznové víno
- jahody
- zmrzlina
- alkohol
- šlehačka
- čokoládová poleva
- 4 až 6 lžic krupicový cukr
- máslo
Postup
Nejdříve si připravíme tzv. „koktejl“. Na předehřátou pánev nasypeme 4-6 lžic krupicového cukru a necháme ho zkaramelizovat. Když je cukr zkaramelizován, vložíme na pánev máslo a pak přidáváme odměřené tekutiny. Vždy je odléváme přes tzv. „klips“ - vidličku a lžíci, otočené dnem vzhůru. Směs promícháme, aby se nám chutě jednotlivých surovin spojily a do hotového koktejlu vložíme kousky ovoce. Vše lehce promícháme a pomocí příboru vložíme do připravených skleněných pohárů. Pak přidáme kopečky zmrzliny, vytažené z mrazáku těsně předtím.
Na hořák dáme džezvu s alkoholem a necháme ho zahřát. Po vzplanutí alkoholu opatrně naléváme hořící alkohol přímo do pohárů se zmrzlinou a tak zmrzlinu oflambujeme. Poháry dozdobíme šlehačkou a polevou.
Flambovaná zmrzlina s alkoholem
Vyrobíme si 6 decilitrů domácí vanilkové zmrzliny. Čtyři kusy kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky, dvě hrušky oloupeme, vykrojíme jadřince a pokrájíme na měsíčky. Hrozny v množství přibližně 200 gramů rozpůlíme a zbavíme peciček. Ovoce v misce promícháme s 2 lžícemi medu a zalijeme 5 lžícemi vína. Zmrzlinu dáme asi hodinu před flambováním z mrazáku do lednice, naopak do mrazáku dáme namrazit poháry, ve kterých budeme servírovat.
Zmrzlinu nakrájíme na plátky, rozdělíme do pohárů a pak ještě na 20 minut vložíme do mrazáku. Na stole přendáme ovoce do flambovací nádoby a prohřejeme ho nad plamenem. Homoli cukru postavíme na flambovací pánev. Můžeme použít i flambovací pistoli. Flambujeme rumem a zmrzlinu servírujeme s horkým ovocem a případně ještě ozdobené oplatkou.
Čokoládová zmrzlina s vaječným koňakem
Pokud si chcete pochutnat i bez flambování, ale nechcete se připravit o potěšení ze zahřátí, vylepšete si zmrzlinový pohár trochou alkoholu. Vyrobte si domácí čokoládovou zmrzlinu, dejte ji do misek, přidejte ovoce - například banány - a šlehačku. Doprostřed každé misky nalijte trochu vaječného koňaku a nahoru dejte ozdobu z meduňky nebo máty. Dětem koňak vyměňte za vanilkový jogurt nebo něco podobného. Dozdobte dle své fantazie karamelovým nebo čokoládovým toppingem, mandlovými lupínky a hned podávejte.
Zmrzlina „Vaječný koňak“
Na zmrzlinu, kde je malý obsah alkoholu přímo ve zmrzlině, potřebujete 170 - 180 ml domácího vaječného koňaku - samozřejmě může být i koupený, 220 gramů bílého jogurtu, 250 ml 33% smetany, 50 gramů cukru, vanilkový cukr, 1 decilitr mléka, trochu rumové tresti a 2 lžíce sušeného mléka. Vše promícháme, důkladně rozmixujeme a necháme zmrazit. Zmrzlina je mimořádně osvěžující, díky přidanému alkoholu se také výborně krájí a tak se z ní mohou připravit i velmi zajímavě vypadající poháry.
Karel Javůrek