Domácí ovocné nanuky
Kupujete dětem i sobě nanuky? Není divu, je to skvělé letní osvěžení, které přijde vhod při výstupu na hrad i u bazénu na zahradě. Pokud vám doma či na chalupě v mrazáku již došly (většinou se tak stane rychlostí blesku), můžete si vyrobit domácí. A věřte, že pokud je jednou ochutnáte, o mrazicí box s nanuky v supermarketu ani nezavadíte pohledem. A nejlepší na domácích nanucích je, že jsou vlastně zdravé!
Jak je to možné? Tak předně nanuky, které si vyrobíte doma, neobsahují žádné konzervanty, emulgátory a podobné látky. Další výhodou je, že máte absolutní kontrolu nad použitými surovinami, což ocení především osoby se speciálním stravováním (diabetici, celiaci, ale i vegani). Pokud chcete, aby vaše děti mlsaly zdravě, použijte ke slazení nanuků namísto rafinovaného cukru jiný druh sladidla.
Nanuky plné ovoce
Jak název článku napovídá, zaměříme se na nanuky ovocné, což je další důvod, proč jim dát šanci. Někdy můžeme být už přejedení některého druhu ovoce (zvlášť pokud ho máme z vlastní úrody a máme ho opravdu hodně). Když ho ale zpracujete do podoby nanuků, jen se po něm zapráší. Pochutnáte si a zároveň doplníte potřebné vitaminy a minerální látky.
Tento článek využívá sezonní ovoce (a trochu zeleniny), což je v létě ta nejlepší volba. Pochopitelně ale lze vyrobit nanuky i z tropického ovoce nebo úplně bez ovoce, jen z mléčných výrobků či jejich rostlinných alternativ nebo třeba z čaje. Příklady naleznete v tomto článku, stejně jako všeobecné informace o domácí výrobě nanuků, jeho přečtením tedy rozhodně neprohloupíte.
Jak zpracovat ovoce do nanuků
Přestože je výroba nanuků snadná a časově nenáročná, úplně bez práce to není. Především je třeba ovoce připravit tak, aby se z něj vůbec dal vyrobit nanuk. Toho lze docílit několika způsoby:
-
Ovoce nakrájíme na menší kousky, v případě borůvek a rybízu jen promačkáme vidličkou. V takovém nanuku budou znatelné kousky zmraženého ovoce.
-
Ovoce oloupeme, zbavíme pecky či jadřince, vložíme do mixéru a zpracujeme na kaši. Můžeme přilít trochu vody, džusu nebo mléka či jogurtu. Takový nanuk bude hladký, bez větších kousků ovoce.
-
Ovoce lze zpracovat na kaši i bez mixéru, a to tak, že pokrájené ovoce povaříme s trochou vody. Změkne a potom bude možné ho rozmačkat (případně propasírovat). Je ale nutné mít na paměti, že povařením zbavujete ovoce některých zdraví prospěšných látek, a proto berte tento způsob spíše jako nouzové řešení.
-
Omyté a očištěné ovoce odšťavníme. Získáme čistou ovocnou šťávu, kterou již nemusíme s ničím míchat a dát rovnou zamrazit, pokud je šťáva kyselejší, přisladíme (po zmrznutí je všechno o něco méně sladké než původně). Nanuk ze šťávy je dokonale hladký a neobsahuje žádnou dužninu.
Další postup už je snadný – ovoce smícháme s nějakou tekutinou (džus, čaj, smetana, mléko, jogurt…), můžete přidat třeba chia semínka, poté dosladíme (nelekejte se, že je směs přeslazená, jak jsme psali výše, po zmrznutí nebude nanuk zdaleka tak sladký) a plníme do formiček, které dáme na pár hodin do mrazáku. A ještě jeden tip: hotové nanuky dostanete z formiček nejlépe tak, že je na minutku či dvě ponoříte do teplé vody.
A nyní již konkrétní recepty:
Malinové nanuky s červenou řepou
-
150 g malin
-
3 červené řepy
-
2 lžíce medu
-
1 lžička citronové šťávy
Červenou řepu oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a odšťavníme, maliny propláchneme a rozmixujeme. Řepu a maliny smícháme, dochutíme medem a citronovou šťávou a plníme do formiček.
Broskvové nanuky s tymiánem a zázvorem
-
3 broskve
-
1 hrnek vody
-
2 lžíce medu
-
1 lžíce citronové šťávy
-
1 lžička nastrouhaného zázvoru
-
4 snítky tymiánu
Do kastrůlku dáme vodu, tymián a zázvor, přivedeme k varu a necháme několik minut probublávat. Mezitím si oloupeme a vypeckujeme broskve, vložíme je do mixéru společně s medem a rozmixujeme dohladka. Obsah kastrůlku přecedíme a vodu, v níž se zázvor a tymián vařily, přilijeme k broskvové kaši, stejně jako citronovou šťávu, a důkladně promícháme. Plníme do formiček a necháme zmrazit.
Třešňové dvojbarevné nanuky
-
400 g třešní
-
200 g krémového sýra
-
150 ml mléka
-
2 lžíce javorového sirupu
Krémový sýr vyšleháme s lžící javorového sirupu, poté přidáme mléko a prošleháme. Omyté a vypeckované třešně dáme do mixéru a několika pulzy je rozmixujeme na kousky, dochutíme lžící javorového sirupu. Formičky plníme z poloviny směsí krémového sýra a z poloviny třešněmi. Nanuky můžeme nechat takto nebo ještě obě vrstvy opačným koncem lžičky jemně promíchat, aby se prolínaly, ne ale aby se úplně smíchaly. Dáme zamrazit a podáváme.
Jahodové nanuky
-
600 g jahod
-
150 g cukru
-
200 ml vody
-
1 lžička citronové šťávy
Vodu svaříme s cukrem (cukr musí být zcela rozpuštěný), jahody očistíme a rozmixujeme. Cukrový sirup smícháme s jahodami, dochutíme citronovou šťávou a ve formičkách dáme směs do mrazničky.
Nanuky z černého čaje a švestek nebo blum
-
4 červené blumy nebo 6 švestek
-
400 ml vody
-
1 sáček černého čaje
-
2 lžíce medu
-
1 lžíce pomerančové šťávy
V rychlovarné konvici přivedeme vodu k varu a zalijeme jí sáček s čajem, necháme 4 minuty louhovat. Švestky nebo blumy omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme dohladka. Přidáme med, pomerančovou šťávu a mírně vychladlý čaj. Dobře promícháme a dávkujeme do formiček na nanuky.
Ostružinovo-borůvkové nanuky
-
400 g směsi ostružin a borůvek
-
200 g řeckého bílého jogurtu
-
2 lžíce javorového sirupu
Ostružiny a borůvky propláchneme a vidličkou rozmačkáme (pokud nechcete mít v nanucích kusy ovoce, namísto toho je rozmixujte). Přidáme řecký jogurt a javorový sirup, důkladně promícháme a plníme do formiček.
Lenka Ambrožová