Zmrzlina v historii a v současnosti

Historie zmrzliny je poměrně dlouhá, v Evropě se podle jedné z verzí objevila už ve 13. století. V současné době je zmrzlina zajímavým obchodním artiklem a na trhu je velké množství druhů.

Historie zmrzliny

Na ledu a sněhu, který se ochutil medem nebo ovocnou šťávou si pochutnávali už ve starém Řecku a Egyptě. O vzniku první zmrzliny jsou dvě verze. Podle první si Mongolové připravovali ochucené nápoje z mléka a ty jim v chladném horském podnebí často zmrzly. Recept na „mongolskou“ zmrzlinu pak přivezl ve 13. století do Evropy cestovatel Marco Polo. Podle druhé verze zmrzlinu jako první připravovali v Číně a odsud se dostala k Arabům a Peršanům. Od Arabů se ji naučili dělat Italové a ti ji pak rozšířili po celé Evropě. Zmrzlina se v dávných dobách servírovala jen v těch nejvyšších kruzích společnosti.

Ve střední Evropě se zmrzlina začala stále více objevovat od první poloviny 18. století. Tehdy se vyráběla ze žloutků ušlehaných s cukrem a smetanou, a už tenkrát se do ní přidávalo různé ovoce, kakao, čokoláda nebo vanilka.

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku se výroba a konzumace zmrzliny rozšířila až na začátku 20. století, kdy ji vyráběly samostatně různé cukrárny. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 vyrobena první zmrzlina s dřívkem - v současnosti známá jako nanuk. Stroj, který zmrzlinu na dřívku vyráběl automaticky, byl sestrojen až v roce 1936. Průmyslová velkovýroba zmrzliny začala v roce 1949 v Laktosu Praha a pak ji postupně začalo vyrábět stále více mlékáren.

Zmrzlina v současné době

V nedávné minulosti se zmrzlina z mléka a smetany u nás vyráběla poměrně málo, kvalitní zmrzlina se dovážela ze zahraničí. I v současnosti je mnoho výrobků s označených jako „zmrzlina“ více mraženým krémem, kde se na výrobu používají levnější rostlinné tuky. Příchutě a barvu velmi často výrobci vytváří různými umělými dochucovadly a barvivy. I když se situace na trhu zlepšuje a zmrzlina začíná být kvalitnější, přesto mnoho lidí vzhledem k její ceně dává přednost domácí výrobě zmrzliny z chutných surovin.