Výroba a skladování zmrzliny

Výroba zmrzliny není nijak složitý proces, kvalita ale velmi záleží na použitých surovinách a jejich vzájemných poměrech. Důležité je i skladování hotových zmrzli a jejich distribuce.  

Na výrobu zmrzlin se používají různé směsí smetany nebo mléka, případně vody, cukru, vajec, rostlinných tuků a různých dalších přísad, které zásadně ovlivňují chuť a barvu - velmi často se ppužívají různé druhy ovoce.

V průmyslové výrobě se stále více využívá sušené mléko s příchutěmi, guárová guma, sladidla, stabilizátor E 1450, emulgátor E 471 a přírodně identické aromatické látky a barviva - tedy nepopulární tzv. éčka.

Výroba zmrzliny není nijak složitá. Nejdříve se z vody, mléka, cukrů, tuků a koncentrátů připraví základní směs, která se následně pasterizuje - tepelnou cestou se z ní odstraní různé mikroorganismy. Potom se směs pod tlakem promíchá - homogenizuje, pak ještě šlehá a chladí. Směsí se plní kornouty, kelímky nebo jiné obaly, případně se plní do forem a nakonec zmrazí.

Balená zmrzlina v současné době stále více obsahuje místo mléčného tuku levnější tuk rostlinný. Používá se především kokosový tuk, protože u něj je možné upravovat teplotu tání a zmrzliny se pomaleji roztékají a drží dobře svůj tvar.

Točená zmrzlina je považována vzhledem k mléčnému, tvarohovému nebo jogurtovému základu za potravinu živočišného původu a proto také poměrně důkladně kontrolována. Z nutričního hlediska je hodnotnější než zmrzlina balená.

Skladování zmrzliny probíhá při teplotách - 18° Celsia a nižších. V mrazicích boxech obchodů by měl být viditelně umístěný teploměr. Skladování při špatných teplotách je zřejmé ze zdeformovaných tvarů zmrzliny, poškozených obalů, nebo pokud je na obalech námraza. Takové zmrzliny bychom neměli kupovat.