Zdravé domácí nanuky
V obchodech je až neuvěřitelné množství nanuků, ale o kvalitě většiny z nich se dá pochybovat. Děti sice láká jejich krásná, i když nepřirozená, barevnost, ale vzhledem k vysokému obsahu cukrů nebo umělých sladidel a různých tzv. eček to zcela jistě není právě zdravé osvěžení… Řešení je jednoduché – vyrobte si svoje vlastní zdravé nanuky!
V létě je na zahrádkách i na trhu dostatek čerstvého ovoce. Můžeme ho konzumovat přímo, připravovat si z něj různé poháry nebo koláče, a samozřejmě i zavařovat, vyrábět z něj různé džemy a marmelády nebo šťávy. Další možností je výroba vynikající a zdravé domácí zmrzliny a nanuků.
Vhodné ovoce
Na domácí nanuky můžete použít v podstatě téměř všechny druhy zahradního ovoce a některé druhy ovoce tropického. Chutné nanuky jsou například z červeného i černého rybízu, zahradních i lesních jahod, malin i borůvek, můžete použít i meloun, broskve, meruňky, pomeranče, citrony i kiwi. Podle druhu ovoce pak budete mít nanuky sladší nebo kyselejší, podle množství přidávané vody pak logicky nanuk bude „vodnatější“.
Ovoce musí být samozřejmě čerstvé a kvalitní, důkladně očištěné a omyté, případně zbavené pecek i peciček.
Jednoduchá a rychlá výroba
Zdravé a chutné domácí nanuky se dají vyrobit snadno a rychle, základní postup je samozřejmě možné různě obměňovat a vylepšovat.
Ovoce – nejlépe jeden druh – se důkladně omyje studenou vodou, okapané se ve větším hrnci smíchá s kvalitním třtinovým cukrem a zalije malým množstvím studené vody. Směs se pak krátce převaří. Po vychladnutí se ovoce v mixeru důkladně rozmixuje na hladký krém, kterým se naplní formy. Případná do nanuků nespotřebovaná ovocná směs se může jen nalít do mističek a nechat zmrznout.
Praktické formy
Připravenou směs na domácí nanuky můžete nechat zmrznou třeba ve formě na výrobu ledu, případně si v plastové misce, která se může vložit do mrazáku, můžete vyrobit naukový dort. Mnohem lepší jsou ale různé speciální formy na nanuky a zmzlinu. Nejsou drahé, mají mnoho tvarů a ve většině případů mají i zátku s tyčinkou. Základ formy prostě jen naplníte ovocnou směsí, přiklopíte a formu dáte do mrazničky…
Zmražené nanuky z formy vyndáte velmi snadno, když ji krátce opláchnete v horké vodě. Teplo nanuk uvolní a z formy pak jde lehce vytáhnout bez rizika ulomení držátka.
Recepty pro inspiraci
Ovocný nanuk s rozinkami a agarem
Suroviny
- 500 gramů ovoce podle chuti a sezony
- 0,5 litru vody
- ½ hrnku rozinek
- 1,5 lžíce práškového agaru
- špetka soli
Postup
Omyté ovoce nakrájíte na menší kousky a dáte vařit se špetkou soli a rozinkami. Jablka a hrušky se musí nechat vařit přibližně 20 minut, ostatní měkké ovoce 5 až 10 minut.
K měkkému ovoci přisypete agar a důkladně ho rozmixujete. Směs nalijete do forem, necháte vychladnout a pak vložíte zmrznout do mrazničky.
TIP: Místo rozinek můžete s ovocem rozmixovat jemně nasekané mandle nebo oříšky. Do rozmixovaného ovoce je také možné přidat malé kousky plodů.
Ovocný smetanový nanuk
Suroviny
- 1 smetana ke šlehání
- 1 zakysaná smetana
- 250 gramů měkkého tvarohu
- cukr moučka podle chuti
- kousky ovoce nebo ovoce rozmačkané
Postup
Do vyšlehané šlehačky přimícháte cukr, zakysanou smetanu, tvaroh a ovoce. Připravenou směs necháte ve formách zmrznout v mrazničce.